Vážení zákazníci,
protože si vážíme Vašeho zájmu o naši nabídku "Nakup maso domů", přpravili jsme pro Vás nové akce v podobě receptů či nápadů na víkendové vaření. Budeme Vás pravidelně informovat o našich akčních nabídkách.
Boloňské špagety | Halušky s Oravskou slaninou a zelím | Špenátové gnocchi | Segedínský guláš | Kachna se zelím | Rizoto s kuřecím masem | Vepřo, knedlo, zelo | Špenát s bramborovým knedlíkem a masem
Boloňské špagety
4 porce, doba přípravy 30 minut
Ingredience
Dovezeme
- 500g špagety
- 400g rajčata loupaná - celá
- 500 mleté maso
Doma musíte mít
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, cukr, pepř, tymián, bazalka, oregano
Postup
- Špagety uvaříme podle návodu na obalu al dente.
- Česnek i cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev oloupeme a nakrájíme na co nejmenší kostičky. Vše pak spolu přidáme do rozehřátého oleje a na mírném plameni postupně opékáme dozlatova. Nespěcháme.
- Přidáme mleté maso a postupně jej také opékáme dozlatova. Všechny větší kousky drtíme vařečkou
- Přidáme drcená rajčata, promícháme a ochutíme kořením a bylinkami. Dusíme asi 10 až 15 minut do mírného zhoustnutí omáčky.
- Scezené špagety přidáme k omáčce, promícháme a podle potřeby povolíme trochou vody z těstovin. Podáváme s parmazánem
TIP!
Zdobit můžeme bohatou hrstí obraných lístků čerstvé bazalky.
Halušky s Oravskou slaninou a zelím
6 porcí
Ingredience
Dovezeme
- 1kg halušky
- 500g kyselé zelí
- 500g Oravská slanina
Doma musíte mít
- Sádlo a sůl
Postup
- Větší hrnec s vodou si předem přivedeme k varu. Oravskou slaninu nakrájíme na kostičky, zelí scedíme a překrájíme. V pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme slaninu a opečeme dorůžova. Vmícháme zelí a podusíme do změknutí.
- Halušky vaříme jen krátce, dokud nevyplavou na povrch. Podáváme se zelím a s oravskou slaninou dohromady.
Špenátové gnocchi
6 porcí, 40 minut
Ingredience
Dovezeme
- 450g mražený špenát
- 1kg gnocchi
- 200g smetana
Doma musíte mít
- máslo
- 4 – 5 stroužků česneku
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- oregano
Postup
- Gnocchi uvařte podle návodu na obalu.
- V pánvi rozehřejte 3 lžíce másla a opečte na něm 4–5 stroužků česneku pokrájených na plátky.
- Přidejte mražený špenát a nechte úplně povolit.
- Promíchejte, osolte a zalijte smetanou na vaření. Nechte zhoustnout, dosolte, přimíchejte 2 lžíce strouhaného parmazánu a spojte s noky. Ozdobte oreganem.
Segedínský guláš
4-6 porcí, 60 mimut
Ingredience
Dovezeme
- 700g vepřové plecko
- 500g zelí
- 1x domácí houskový knedlík
Doma musíte mít
- 250g zakysaná smetana
- sladká mletá paprika
- bobkový list
- kmín
- sádlo
- sůl a pepř
Postup
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zelí scedíme a několikrát nožem překrojíme. Maso osolíme a opepříme
- V kastrolu rozpálíme sádlo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Ihned přidáme maso a necháme jej zatáhnout dozlatova. Zaprášíme paprikou, krátce promícháme a ihned podlijeme vodou.
- Přidáme zelí, kmín a bobkový list a takto pomalu dusíme asi hodinu a půl, dokud není maso úplně měkké. Na konci guláš odstavíme a vmícháme do něj zakysanou smetanu. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí. Ihned podáváme s domácím houskovým knedlíkem.
TIP!
Běžnou sladkou papriku můžeme s úspěchem obměnit za papriku uzenou nebo pikantní
Kachna se zelím
4-6 porcí, 120 minut
Ingredience
Dovezeme
- 1 kachna 2200g
- 1 kg kysaného zelí 2x500g li
- 2 x domácí houskový knedlík
Doma musíte mít
- 10 dkg anglické slaniny
- cibuli
- 2 lžíce oleje
- 5 lžic polohrubé mouky
- sůl
- kmín
Postup
- Do pekáče vložíme osolenou kachnu prsíčky dolů a pokmínujeme. Přilejeme vodu, kachnu zakryjeme horním víkem pekáče a vložíme do trouby. Pečeme při 200°C, průběžně kachnu poléváme výpekem, případně čistou vodou.
- Po cca 1 hod. kachnu v pekáči otočíme na záda a pečeme dál (zaklopenou). Kachnu dál průběžně kontrolujeme a poléváme. Po další hodině kachnu odklopíme, otočíme zpět na prsa a dopékáme už odkrytou, tak abychom získali křupavou kůži.
- Příprava zelí: Kysané zelí dáme do hrnce, přidáme cca 3 dcl vody, pod pokličkou vaříme do měkka. Voda v zelí se musí téměř úplně odvařit. Do takto připraveného zelí přidáme zásmažku, kterou jsme si mezitím připravili.
- Zásmažka: Na pánvi v oleji necháme osmažit drobné kostky anglické slaniny, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Zaprášíme moukou a ještě chvíli opékáme.
- Zalejeme vodou, promícháváme a provařujeme asi 5 minut. Získanou zásmažku pak přidáme do zelí. Máme v podstatě hotovo, v pařáku ohřejeme houskové knedlíky a můžeme servírovat.
Rizoto s kuřecím masem
4-6 porcí, 60 minut
Ingredience
Dovezeme
- 400g rýže
- 500g kuřecího masa
- 350g hrášek
- 250g eidam
Doma musíte mít
- 350ml vody nebo drůbežího vývaru
- 1 velká mrkev
- 1 lžíce másla
- Sůl a pepř
Postup
- Rýži uvaříme podle návodu v osolené vodě.
- Kuřecí prsa pokrájíme na nudličky, osolíme, přidáme mrkev. Maso orestujeme na rozpuštěném másle. Zalijeme trochou vody a necháme 10 minut dusit.
- Ke směsi přidáme rýži, kousek másla, hrášek, špetku soli a pepře a necháme prohřát
- Zeleninové rizoto s kuřecím masem posypeme strouhaným sýrem a ihned podáváme
TIP!
V létě si rizoto osvěžíme čerstvě nasekanými bylinkami těsně před dokončením. Eidam můžeme nahradit aromatickou goudou nebo čedarem.
Vepřo, knedlo, zelo
6 porcí, 180 minut
Ingredience
Dovezeme
- 1,25Kg vepřová krkovice
- 2x domácí houskový knedlík
- 1 kg zelí 2x500g
Doma musíte mít
- 1 mletý kmín
- 4-6 stroužky česneku
- 2 vetší cibule
- 100g sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř
Ingredience na zelí: (sůl, 3 lžíce sádla 2- 3 cibule, 200g slaniny, kmín, cukr, sůl na dochucen, hladká mouka na zaprášení)
Postup
- Maso osolte, opepřete, posypte kmínem a ze všech stran potřete česnekem. Cibuli nasekejte najemno a rozprostřete ji do pekáčku, navrch posaďte krkovici, přidejte sádlo, podlijte 100–150 ml horké vody a pečte v troubě předehřáté na 160 °C do změknutí, asi dvě a půl hodiny.
- Udělejte zelí. Slijte ho (lák uschovejte) a pokrájejte ostrým nožem. Sádlo rozpusťte v hrnci, přidejte slaninu, a když začne prskat, vsypte cibuli. Opékejte a po pár minutách vmíchejte zelí a kmín, zalijte lákem a přiveďte k varu. Podle chuti přidejte cukr a sůl – zelí by mělo mít spíš nasládlou chuť. Vařte patnáct minut. Pak zaprašte moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni.
- Upečenou krkovici vyjměte z pekáče, a než ji nakrájíte na plátky, nechte maso patnáct minut odpočinout, aby se v něm rovnoměrně rozestoupila šťáva. Pekáč postavte na sporák a zahřejte, pak vsypte mouku a zlehka ji osmahněte. Zalijte asi 180–200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte. Vše podávejte společně: knedlíky, zelí, plátek masa, a přelité sosem z pekáče.
Špenát s bramborovým knedlíkem a masem
5 porcí, 100 minut
Ingredience
Dovezeme
- 900 g mraženého špenátu
- 1kg vepřová pečeně
- 2x domácí bramborový knedlík
Doma musíte mít
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 5 lžic smetany ke šlehání
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl
- mletý černý pepř
Pečeně : (4 stroužky česneku, 1 cibule, 150 g másla, celý kmín, sůl, mletý černý pepř slunečnicový olej)
Postup
- Začneme s přípravou masa. Maso očistíme a ze všech stran ho osolíme a opepříme. Připravíme si pekáč, kde budeme maso péct. Maso nejprve ze všech stran osmažíme na pánvi, aby se zatáhlo. Vložíme jej do pekáče a ochutíme kmínem.
- Na pánvi osmažíme dozlatova na hrubo nakrájenou cibuli a jakmile bude mít pěknou barvu, přidáme česnek. Hotovou směs vložíme k masu.
- Maso podlijeme trochou vody a dáme péct i s pokličkou do předehřáté trouby. Pečeme na 190°C asi hodinu pod pokličkou. Po 30 minutách maso otočíme a podlijeme vodou. Po hodině pečení poklici sundáme a pečeme ještě dalších 20 minut. Hotovou šťávu z masa ochutíme máslem.
- Na rozpálené pánvi osmažíme na jemno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme rozmrazený špenát a promícháme. Špenát ochutíme solí, pepřem a česnekem. Smetanu smícháme s moukou a přidáme ji do špenátu. Promícháme a ještě krátce vaříme.
- Aby bylo jídlo dokonalé, připravíme si ještě smaženou cibulku. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Knedlíky ohřejeme nad párou a podáváme se špenátem, na plátky nakrájeným masem a smaženou cibulkou
- MART-IN s.r.o.
- Převozní 51
- 403 32 Neštědice
- tel.: 800 100 795
- info@mart-in.cz
- © 2010-2011 MART-IN s.r.o.
- realizace : www.cdsm.cz
-